Snel naar

Leren zwemmen is een feest!

CEGO en Aqua United

Voel je het nog? Het rillend wachten aan de zijkant, de monotone herhaling van ‘kikker-open-toe’, krampachtig je hoofd boven water houden, het helse lawaai en het water in je oren.

Voor vele kinderen is deze herinnering een negatieve ervaring. Een gemiste kans.

Sportclub Aqua United uit Aalst en CEGO gingen samen op zoek naar een andere aanpak.

Ons ultieme doel: Laat kinderen op hun tempo succeservaringen beleven, motiveer ze zodat leren zwemmen een feest kan zijn!

Het fundament hierbij is meer zelfvertrouwen en hogere motivatie via het werken op maat. Wie heeft ondersteuning nodig en wie wordt uitgedaagd naar een hoger level?

Vanuit de positieve psychologie worden 3 begrippen aangereikt, namelijk autonomie, verbinding en competentie. Hebben kinderen een deel inspraak in de aangeboden oefeningen? Kunnen ze zelfstandig en op hun tempo vaardigheden oefenen? Kunnen ze samenwerken in kleine groepjes waarbij kinderen elkaar kunnen helpen en motiveren? Kunnen we meer inzetten op zelfvertrouwen door opdrachten te voorzien op 3 niveaus?

Onze Ervaringsgerichte visie sluit daar naadloos op aan. Onze betrokkenheidsverhogende factoren geven hierbij richting. We gaan voor ‘The winning team’ en zetten in op;

  • Sfeer, welbevinden en relatie
  • Samen ontdekken en oefenen in groep
  • Afwisseling in activiteit en wachttijden verminderen
  • Aansluiten bij hun leefwereld en werkelijkheidsnabij
  • Ruimte voor initiatief van de kinderen
  • Expressie van indrukken
  • Oefeningen aanpassen aan de mogelijkheden van de leerlingen

CEGO maakte samen met de zweminstructeurs uit Aalst een vertaalslag van deze EGO-factoren naar het geven van een zwemtraining. De zweminstructeurs ontdekten via onze workshops, aangereikte inzichten en coaching hoe ze de motivatie bij de zwemmers konden optillen.

Een technische zweminstructie blijft hierbij zeker noodzakelijk maar door kleine haalbare aanpassingen aan de context van de instructie wordt de kennismaking met het water en de stappen naar reddend zwemmen een minder grote hindernis.

Er wordt nu tijdens de zwemles meer vertrokken vanuit verhalen en spannende uitdagingen zodat de lessen dichter bij de leefwereld van de kinderen aansluiten. Kinderen zwemmen bijvoorbeeld heen en weer om de schatkist te vullen. Ze trappelen in het water om de boot op gang te krijgen. Of ze gaan kopje onder om de arend te verschalken.

Kinderen worden op een andere manier onthaald zodat de sfeer en relatie hoger is tijdens de zwemles. De high five, de liedjes en tijd nemen voor een praatje maken echt zo’n verschil bij de start van de les.  Opdrachten worden door de kinderen vaak als groep uitgevoerd zodat ze samen leren en oefenen. Wanneer ze bijvoorbeeld samen een voorwerp drijvend op een mat naar de overkant brengen is iedereen actief en betrokken.

Er worden ook verschillende uitdagingen aangeboden zodat er nog meer op maat van de kinderen wordt gewerkt. Het ene groepje duikt spulletjes op, het andere duwt ballonnen met de neus naar de overkant, en nog anderen brengen gewichtjes onder water door een hoepel. Elk op eigen niveau maar samen volbrengen ze alle opdrachten. Bovendien hebben kinderen ook ideeën. Waarom alles zelf verzinnen als kinderen ook in de zwemles een bron van inspiratie kunnen zijn en zelf initiatieven kunnen nemen?

Er is nu ook veel meer aandacht voor het wegwerken van de wachtrijen. Men is steeds alert dat kinderen tijdens de zwemtijd in het water actief kunnen zijn zodat leren zwemmen nog leuker is.

Naast het motiveren van de kinderen werd er tijdens het traject met CEGO ook nagedacht over hoe de instructeurs gemotiveerd kunnen blijven om zich elke week weer volledig te geven voor het begeleiden van de enthousiaste, maar ook soms angstige kinderen die komen zwemmen. Samen met hen werden initiatieven voor de club bedacht om de organisatie sterker en duurzamer te laten functioneren.

De betrokkenheidsverhogende factoren zijn multi-inzetbaar en leiden ook in het zwembad tot hogere motivatie en betere resultaten. Ook andere zwemscholen in Vlaanderen en Nederland  die vertrekken vanuit betrokkenheid en welbevinden geven aan dat deze aanpak effectief is.

Kortom, CEGO en het begeleiden van sportclubs, never change a winning team!

Bij interesse voor jouw sportclub: vraag vrijblijvend een offerte aan via https://cego.be

 

Marieke Holvoet, Joke Gevaert en Hilde Van Damme

Vormingsmedewerkers CEGO

 

Cego vorming & Consult

Schapenstraat 34 bus 3776
3000 Leuven, Belgium

BTW BE 0421.083.235
Belfius BE90 7765 9491 3932

CEGO is alle werkdagen bereikbaar van 9u tot 12u en van 13u tot 16u, op woensdag zijn wij gesloten.

Website door iSmart